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LEARN MORE ABOUT IT 

On April 29, 2009, at 12:00 
noon, come join us at MS&K 
for a lunch presentation about 
the new FMLA leave 
provisions and regulations and 
how to reconcile them with the 
sometimes conflicting 
provisions of California law. 
For more information, contact 
Mary Marshall at 
mqm@msk.com or (310) 914-
7981  

 

 

Q: MAY CALIFORNIA 
EMPLOYERS USE THE NEW 
DOL PROTOTYPE 
CERTIFICATION FORMS?  

A: NO. AT LEAST NOT "OFF 
THE SHELF." UNDER THE 
CFRA REGULATIONS, 
CALIFORNIA EMPLOYERS 
CAN USE THE CFRA 
REGULATIONS 
"CERTIFICATION OF HEALTH 
CARE PROVIDER" FORM (AT 
7297.11) OR ITS 
EQUIVALENT, SUCH AS THE 
U.S. DEPARTMENT OF 
LABOR FORM WH-380, 
REVISED DEC. 1994, 
PROVIDED THE HEALTH 
CARE PROVIDER DOES NOT 
DISCLOSE THE UNDERLYING 
DIAGNOSIS OF THE SERIOUS 
HEALTH CONDITION 
WITHOUT THE PATIENT’S 

New FMLA Regulations Create Significant Challenges 
for California Employers 

by Tracy Cahill and Veronica von Grabow 

It is no secret that managing leaves of absence in California is 
challenging. While there have always been notable differences 
between the federal Family and Medical Leave Act ("FMLA") and 
California law, employers have learned to navigate through these 
differences to comply with both sets of laws.  
 
California employers now need to recalibrate their navigation 
systems. The U.S. Department of Labor ("DOL") issued new 
regulations interpreting the FMLA, which became effective on 
January 16, 2009. The FMLA regulations attempt to clarify some of 
the confusing provisions from the original regulations published in 
1995. For California employers, though, the new FMLA regulations 
create new challenges.  
 
A primary reason for the new challenges is that the California 
Family Rights Act ("CFRA") regulations provide that employers can 
rely on the FMLA regulations that were issued on January 6, 1995, 
as long as those regulations are not inconsistent with California 
law. 2 Cal. Code of Regs. § 7297.10. Compounding the challenges, 
the California Fair Employment and Housing Commission has 
stated that it plans to revise the CFRA regulations, but not 
necessarily to comply with the new FMLA regulations.  
 
In the meantime, California employers must be aware of their 
expanded notice and leave obligations under the FMLA and take 
appropriate action to comply. This includes updating personnel 
policies, employee handbooks, and administrative practices. 
Employers must also remember that the changes to the FMLA do 
not necessarily alter California employers’ existing obligations 
under the CFRA. Accordingly, California employers’ duties under 
FMLA and CFRA, respectively, may differ. Following are some 
highlights of the differences between the new FMLA regulations 
and the CFRA of which California employers should be especially 
aware.  
 
Military Family Leaves  
 
The National Defense Authorization Act ("NDAA") amended the 
FMLA to provide two new military family leaves. Under the first of 
these new leave entitlements, eligible employees who are family 
members of covered servicemembers are able to take up to  



26 weeks of leave in a single 12-month period to care for family 
members injured while on active military duty. The new regulations 
clarify which family members are covered by the provision, how the 
"single 12-month period" is to be determined, and how military 
caregiver leave coordinates with other FMLA-qualifying leaves.  
 
The second new military family leave entitlement allows eligible 
employees to take up to 12 weeks of FMLA leave a year to tend to 
"any qualifying exigency" arising from an immediate family 
member’s actual or impending active military service. The DOL’s 
new regulations address what constitutes a "qualifying exigency." 
Specifically, the regulations now provide that a "qualifying 
exigency" includes the following general categories: (1) short-notice 
deployment; (2) military events and related activities;  
(3) child care and school activities; (4) financial and legal 
arrangements; (5) counseling; (6) rest and recuperation; (7) post-
deployment activities; and (8) additional activities agreed to by the 
employer and employee.  
 
The CFRA does not specifically provide for military family leave. 
Some leaves, such as to care for an injured or ill servicemember, 
are covered by CFRA if the family member is a CFRA-covered 
employee (i.e., a spouse, child, or parent). Other types of military 
family leaves are not covered by CFRA, such as leave due to a 
qualified exigency or to care for a next of kin. The differences 
between the FMLA and CFRA may mean that an employee is 
eligible for an additional 12 weeks of unpaid leave time under the 
CFRA even though the employee has already exhausted a full  
12 weeks of unpaid leave for qualified exigency and/or military 
caregiver leave under the FMLA.  
 
Additionally, California’s military spouse leave law (Military & 
Veterans Code § 395.10) requires employers to provide eligible 
employees up to 10 days of leave while the military spouse is on 
leave from deployment. Some or all of this leave may run 
concurrently with qualified exigency leave under the FMLA.  
 
Serious Health Condition  
 
The new regulations retain the same FMLA basic definitions of 
"serious health condition," but now provide further guidance 
regarding some of those definitions. For example, the regulations 
address the definition of a serious health condition that requires an 
employee to be incapacitated for more than three calendar days 
plus "two visits to a health care provider." The regulations now 
require that the two visits must occur within thirty days of the 
beginning of the period of incapacity, and that the first visit to a 
healthcare provider must occur within seven days of the first day of 
incapacity.  
 
Additionally, the new regulations provide that for chronic serious 
health conditions, the employee must visit a healthcare provider at 
least twice per year.  

CONSENT. ADDITIONALLY, 
CALIFORNIA PRIVACY LAWS 
AND THE CFRA MAY NOT 
PERMIT EMPLOYERS TO 
REQUEST SOME OF THE 
INFORMATION CONTAINED 
ON THE NEW DOL FORMS. 
EMPLOYERS THAT WOULD 
LIKE TO USE THE NEW DOL 
PROTOTYPE FORMS (OR A 
VARIATION THEREOF) FOR 
CALIFORNIA EMPLOYEES 
SHOULD CONSULT WITH 
EXPERIENCED LEGAL 
COUNSEL.  
 
Q: WHAT SHOULD 
EMPLOYERS DO? 

A: • REPLACE OUTDATED 
FMLA POSTERS AND 
PAMPHLETS.  
 
• REVIEW AND IMPLEMENT 
THE TIMING AND CONTENT 
REQUIREMENTS FOR THE 
GENERAL, ELIGIBILITY, 
RIGHTS AND 
RESPONSIBILITIES, AND 
DESIGNATION NOTICES 
REQUIRED BY THE NEW 
FMLA REGULATIONS. 
 
• UPDATE EMPLOYEE 
HANDBOOKS, POLICIES, AND 
PROCEDURES TO REFLECT 
THE CHANGES RELATING TO 
LEAVES OF ABSENCE. 
 
• TRAIN HR PERSONNEL, 
ADMINISTRATORS, 
MANAGERS, AND 
SUPERVISORS TO FOLLOW 
ANY NEW PROCEDURES.  
 
• CALIFORNIA EMPLOYERS 
SHOULD CONSULT WITH 
THEIR LEGAL COUNSEL TO 
DETERMINE THE EXTENT TO 
WHICH ANY OF THESE 
CHANGES APPLY, IN LIGHT 
OF THE PROVISIONS OF THE 
CFRA AND OTHER 
CALIFORNIA LAWS. 



 
The CFRA specifically incorporates the definitions of serious health 
conditions contained in the 1995 FMLA regulations, which does not 
specify the time periods in which continuing treatment must take 
place or the frequency of periodic treatments for chronic conditions. 
As a result, some absences may qualify for CFRA leave but not 
FMLA leave, depending on the timing of treatments.  
 
Employer Notice Obligations  
 
The new regulations contain several specific notices covered 
employers must provide to employees. General notice about the 
FMLA must be provided to employees through a poster, and either 
an employee handbook/policy guide or notice upon hire, if the 
employer does not maintain a handbook/policy guide. The new 
poster is available on the DOL's website at 
http://www.dol.gov/esa/whd/fmla/finalrule/FMLAPoster.pdf.  
 
Employers must also provide, when appropriate, eligibility notices, 
rights and responsibilities notices, and designation notices. The 
new rule extends the time for employers to provide various notices 
from two business days to five business days.  
 
Medical Certification  
 
The FMLA and California law differ in what information an employer 
may request from health care providers and how to obtain the 
information.  
 
The new FMLA regulations change and provide further guidance 
concerning the timing, content, and other aspects of the medical 
certification process. Regarding the timing of certification, 
employers now have five business days, instead of two, to request 
certification after an employee requests FMLA leave. These 
provisions are consistent with the CFRA.  
 
The new FMLA regulations also provide that employers may 
request a new medical certification each leave year for conditions 
that last longer than a year (such as for employees requesting 
intermittent leave or a reduced work schedule). Under the CFRA, 
an employer may request a new certification only upon the 
expiration of the time period that the health care provider originally 
estimated for the leave. The CFRA does not provide that a new 
year gives the employer the opportunity to restart the certification 
process.  
 
If an employer deems a medical certification incomplete or 
insufficient, the new FMLA regulations require the employer to 
designate in writing what specific information is missing and give 
the employee at least seven days to cure the deficiency. The CFRA 
does not contain a similar provision.  
 
The new FMLA regulations permit an employer’s human resources 



professional, leave administrator, or management official to contact 
the employee’s health care provider directly, but only to clarify and 
authenticate medical certifications. The employee’s direct 
supervisor is precluded from ever making such contacts. Given that 
California employees have greater rights of privacy than under 
federal law, California employers should not contact health care 
providers directly to verify a CFRA leave request.  
 
Labor and Employment Department 
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This alert is provided as a service to our 

clients and friends. 
While the information provided in this 
publication is believed to be accurate,  

it is general in nature and should not be 
construed as legal advice.  

 


